"De zin of onzin van energielabels..."

Gepubliceerd op 15 december 2022 om 07:02

"Hoe zat het ook alweer..."

Wist je dat sinds 2008 is het een verplichting om een woning die verkocht wordt te voorzien van een energielabel? Had het energielabel destijds enige waarde? Nee, ik ben van mening dat de waarde van een energielabel destijds was te verwaarlozen. Op internet werd door de verkoper of makelaar op gezocht naar een aanbieder die het energielabel in orde kon maken. Voor slechts 1 euro was je de gelukkige die het label daarna kon overhandigen aan de notaris en kopers van de woning. Een last was het wel. Het levert niets op en de schrale troost is dat het vrijwel geen kosten, slechts wat moeite met zich meebracht! Als je het huis verkocht zonder het verplichte energielabel dan was er nog steeds geen man over boord. Het was verplicht maar er zat geen sanctie op. Waarom zou je er dan een willen aanvragen? Een euro is een euro en tijd is tijd!

"De meerwaarde van het energielabel..."

Sinds 2022 is de waarde van het energielabel enorm vergroot, maar waarom? Dit is omdat het voorschot op energie, wat je maandelijks betaald enorm is gestegen en in veel gevallen de last van de maandelijkse hypotheekschuld overtreft. Wij zijn met zijn allen veel meer bezig met het kostenplaatje wat energie met zich meebrengt. Tijdens bezichtigingen wordt er meer dan ooit gevraagd hoe de woning is geïsoleerd, wat de zonnepanelen opleveren en wat het voorschotbedrag is van de huidige bewoners.  

De kunst is om het energielabel voor je te laten werken en de toegevoegde waarde in te zien en te vergroten. Bij de afgifte van het energielabel staan op het label wat adviezen om de woning energiezuiniger te maken. Heel mooi is dat maar niet allemaal praktisch. Wist je dat het interessant kan zijn om  een relatief kleine investering te doen om zo uit te komen op een hoger energielabel? Wij als DroomWoning Makelaardij zijn de enige die ongevraagd verder kijkt. Wat zou een investering kosten en wat levert het onderaan aan de streep op? Mocht het energielabel door een kleine aanpassing in de woning hoger uitvallen dan betekend dat in de woningwaarde nogal iets. Zo kan je met het vervangen van enkelglas in de voordeur of met een extra zonnepaneel een hoger energielabel krijgen en de gemiddelde verkoopwaarde van een woning verhogen met 2 tot 4%. Met een gemiddelde woningwaarde in deze regio van € 375.000,- betekend dat een minimale hogere opbrengst van € 7.500,- . Is de investering van een paar honderd euro om een extra zonnepaneel te plaatsen of het enkel glas in de voordeur te laten vervangen door dubbel glas het waard? Mijn mening is dat je door goed energieadvies veel meerwaarde kan toevoegen aan de last, het energielabel. 

Mocht je vragen hebben over deze blog of wil je gebruik maken van een van onze diensten (zoals advies over energie) dan mag je een reactie plaatsen of een bericht sturen en dan nemen wij graag contact met je op! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.