Langzaam maar zeker raakt de huidige woningmarkt verder afgekoeld. Mensen zijn wat terughoudend te veranderen van woning door onder andere de verhoogde inflatie en de stijging van de hypotheekrente. Dit heeft uiteraard effect op de woningmarkt. Het is merkbaar dat er minder bezichtigingen worden gepland en het overbieden op een lager niveau ligt. Gaat deze trend zo door, raakt de woningmarkt verder afgekoeld? Ik denk het niet. Er is nog steeds een groots woningtekort dus de vraag is hoog en het aanbod is gering, een echte verkopersmarkt. Het ligt in de lijn van verwachting dat de woningprijzen verder matig zullen stijgen maar dat we ook dicht bij het maximale zitten. De stijging vlakt af.

Doordat de rentetarieven binnen een jaar ongeveer zijn verdubbeld en de huizenprijzen verder zijn gestegen wordt het steeds moeilijker om een passende woning te vinden binnen het eigen budget. Zijn de interrupties van de overheid wel goed op langere termijn? Ik denk bijvoorbeeld aan de kwijting van overdrachtsbelasting voor jongeren beneden de 35 jaar voor een woning met een koopsom tot 400.000 euro. Er is nu al bewezen dat deze maatregel van het kabinet opdrijvend werkt wat betreft de verkoopprijs. Logisch zou je zeggen, ze kunnen meer besteden dus ze bieden ook meer. Waarom blijven we kampen met een tekort aan woningen? Als ik kijk waar het grootste probleem zit, dan betreft dit de inmenging van overheid. De overheid moet keuzes gaan maken. Waar kiest men voor? Bouwen en het stikstofprobleem aan de kant zetten of het stikstofprobleem de prioriteit geven? De wijze dames en heren van ons kabinet hebben nog genoeg stof tot nadenken.
Mocht je vragen hebben over deze blog of wil je gebruik maken van een van onze diensten (zoals advies over aankoop of verkoop van je woning) dan mag je een reactie plaatsen of een bericht sturen en dan nemen wij graag contact met je op!
Reactie plaatsen
Reacties